Loving Me E-Shop!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Συγκοινωνούντα δοχεία


Η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια, (π.χ. γονείς – παιδιά) είνα σαν τη ροή του νερού σε συγκοινωνούντα δοχεία. Οταν το επίπεδο του νερού σε ένα δοχείο πιέζεται προς τα κάτω θα αυξηθεί στο άλλο δοχείο.

Ετσι όταν κάποιος καταπιέζει τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του, αυτά τα συναισθήματα αυξάνονται στον άλλο, χωρις αυτοί να τα συζητήσουν ανοιχτά. Επομένως όταν κάποιος καταπιέζει το φόβο του, ο άλλος αισθάνεται περισσότερο φόβο. Όταν κάποιος καταπιέζει το θυμό ή την μνσικακία του, τότε ο άλλος εκφράζει θυμό και μνησικακία και για τους δύο.

Για παράδειγμα, μιά γυναίκα η οποία καταπιέζει το θυμό της, πιθανόν να βιώνει περισσότερη επιθετική συμπεριφορά από τον σύζυγο της, επειδή αυτός αντιλαμβάνεται τον καταπιεσμένο της θυμό. Αυτή πιθανόν να αισθάνεται ένα κακοποιημένο θύμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η δική της καταπισμένη αρνητικότητα, η οποιά έρχεται πίσω σε αυτην, μέσω αυτού.

Για αυτό είναι σημαντικό να εκφράζουμε τις ανάγκες μας και τα συναισθήματα μας με σαφήνεια και τρόπο ξεκάθαρο, έτσι ώστε να συζητώνται και να βρίσκονται λύσεις. Οταν τα συναισθήματα μεταφέρονται ασυνείδητα και με μη λεκτικους τρόπους, πολυ λίγα μπορούν να γίνουν για να βρεθούν λύσεις.

Πιθανον κατά καιρούς να προσπαθείς να αποφεύγεις τα προβλήματα, μη εκφράζοντας τα συναισθήματα σου ή τις ανάγκες σου. Στην πραγματικότητα δημιουργείς πολύ περισσότερα προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν και έτσι δεν υπάρχει πραγματική επικοινωνία. Τα σύναισθήματα θα περάσουν στον άλλον είτε τα εκφράζεις με λέξεις ή όχι. Ετσι είναι καλύτερα να τα εκφράσεις με λέξεις και πράξεις μα σαφήνεια και με αγάπη.

Πηγή: ROBERT NAJEMY www.HolisticHarmony.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου